«Влада заганяє Україну в геополітичну резервацію»

verhovna-rada-yatsenyukПереведенням зовнішньої політики в кулуарний режим влада робить ведмежу послугу не лише собі, а й усій країні.

Так прокоментував незгоду провладної більшості у ВР провести у квітні наступного року парламентські слухання щодо відносин України з Росією та ЄС лідер партії «Фронту Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк, який був одним із ініціаторів цих слухань.

«Відмова від фахового обговорення проблем нашої зовнішньої політики стане дуже негативним сигналом для цивілізованого світу», — сказав він.

Арсеній Яценюк нагадав, що згідно зі статтею 85-5 Конституції України, визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики належить до компетенції саме парламенту. Крім того, у цивілізованих країнах прийнято проводити обговорення актуальних проблем зовнішньої політики у найвищому законодавчому органі. Тим паче що профільний комітет із закордонних справ підтримав цю постанову, незалежно від політичних симпатій його членів.

«Ми з колегою Миколою Мартиненком пропонували провести парламентські слухання, щоб визначити шляхи досягнення вигідного для України зовнішньополітичного балансу, об’єднати зусилля законодавчої та виконавчої гілок влади. Влада ж ховає голову в пісок та уникає фахових та публічних дискусій», — сказав Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що неголосування провладної більшості є суто політичним рішенням, яке не відповідає національним інтересам України і матиме негативні наслідки. «Невигідний для України дисбаланс у зовнішній політиці тільки посилюватиметься. Влада сама заганяє нас у геополітичну резервацію. Захід дивитиметься на нашу державу як на незрозумілу та несамостійну, Росія цим користуватиметься і «вибиватиме» все нові й нові поступки від українського керівництва», — зазначив лідер «Фронту Змін».

На думку авторів проекту постанови, прагнення української влади й далі кулуарно та кон’юнктурно визначати зовнішню політику дедалі більше віддалятиме Україну від європейського вибору та європейських стандартів. «Рано чи пізно все одно доведеться розставляти крапки над «і», але ситуація для нас буде набагато складнішою», — вважають вони.

2 грудня 2010 року Верховна Рада відмовилася підтримати ініціативу депутатів Арсенія Яценюка та Миколи Мартиненка про проведення 13 квітня 2011 року парламентських слухань на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку відносин України з Російською Федерацією та Європейським Союзом». Проект постанови підтримало 144 депутати, серед яких практично не було представників провладної парламентської більшості.

Оставить комментарий